Орално здраве

Орално здраве

Как се поддържа добра орална хигиена?

Устното здраве не е само миене на зъбите, а зависи от много фактори. Бих казал, че здравето на всеки човек започва още преди да се е родил, по време на бремеността когато се залагат зародишите на млечните зъби. Здравето на зъбите се определя в този период и зависи от хранителните навици на майката, режимът на сън и спокойствието, боледуване, прием на лекарства и др. Следващият фактор е по какъв начин се храни бебето когато се роди. След това значение има захранването, консистенцията, произхода и вида на храната. Още при първият пробил зъб е хубаво родителите да започнат да почистват устата с четка-напръстник, в последствие с подходящи четки и пасти за зъби. Така детето свиква с ежедневното почистване. При децата, както и при възрастните е много важно храненето и пиенето на вода. Обикновено плодовете, зеленчуците, млечните, месните и зърнените храни благоприятстват за добрата орална хигиена. От друга страна “junk food” и рафинираните храни влошават не само хигиената, а цялостно здравето. Преди да помислим за миенето на зъбите, нека се отнесем към оралното здраве като към комплексен фактор, който е по-скоро начин на мислене и начин на живот. Оралното здраве и здравето като цяло е наша лична отговорност. За мен е важно пациентите да мислят превантивно - храна, хигиена, физическа активност, прием на вода, намален прием на алкохол, по-малко стрес - фактори, които биха допринесли за по-добро орално здраве.

Начинът на миене на зъбите от значение ли е?

Важно е да се знае, че мити зъби не е равно на добре измити зъби. Много пациенти полагат съзнателна грижа, но не винаги това е на сто процента ефективно. Препоръчва се измитащо движение на четката - правим движение от венеца в посока към зъба. Така осигуряваме почистване и отмиване към края на зъбите, където свободно ще попаднат в устата, а не да се забива плаката и храната под венеца.

Само миенето на зъбите с четка достатъчно ли е?

Всеки зъб има пет страни и четката за зъби (без значение електрическа или механична) достига само три от тях. Частта, с която зъбите се допират един до друг на практика е недостъпна за косъмчетата на четката. Затова се използват конци или интердентални четки, индивидуално назначени от зъболекар.

Как може да запазим зъбите си бели?

В кабинета има професионални системи за избелване, с които в рамките на 90 минути можете да имате по-бели зъби. В домашни условия може да предложим различни професионални системи за избелване с по-нисък процент на активни съставки и по този начин рискът от увреждане и/или болка е по-нисък. От там нататък пациентите поддържат зъбите си с контрол на хранене и добрата орална хигиена.

Какви най-чести зъбни заболявания се срещат?

Най-честият казус си остава зъбният кариес и заболяванията на венците.

Как разбираме, че имаме проблем с венците? Когато кървят симптом ли е?

Да, кървенето на венците е симптом. Другият фактор е тяхното подуване и/или зачервяване, но няма разрушаване на костта и оголване на корена. Това е по-леката фаза (гингивит). С годините, ако зъбите системно не се поддържат, се стига и до унищожаване на костта и тогава се оголват корените, зъбите стават по-чувствителни, задържат повече плака, венците са силно възпалени и тук идва кървенето и разклащането (пародонтит). Тогава почистването става доста по-трудно и ако млад пациент си почиства зъбите за 3 минути два пъти на ден, то пациент с пародонтит се налага да почиства зъбите си средно по 10 минути, за да постигне същия резултат.

Кое е важно за успешно пародонтологично лечение?

Пародонтитът е относително лечим и това, което зъболекарите целят е да поддържат състоянието стабилно. Ние създадохме пакет с пет посещения, за успешно лечение включващ професионално почистване и обучение на пациента, за да сме спокойни, че сам може да се грижи за зъбите си. Ключова е ролята на пациента. Ние акцентираме да обучим пациента как да си поддържа зъбите сам в домашни условия.

С цел дългосрочни резултати и профилактика в СпаДент създадохме 4 пакета:

  • профилактика
  • гингивит
  • пародонтит
  • постурология

Разгледайте пакет „Орално здраве“