Стойката ни се отразява на процесите в тялото

Стойката ни се отразява на процесите в тялото

Не можем с точност да определим колко хиляди години е отнела голямата трансформация и еволюция, която е изправила човекоподобните маймуни на два крака, но знаем че за един кратък в следствие период работа пред компютър, обездвижване и липса на спортни активности хората страдат от различни изкривявания. Отражението го познавате добре - болки в шията, гърба и кръста, мускулна умора, неприятно усещане при ходене или прав стоеж. Едва ли знаете, че има наука наречена постурология, която детайлно се занимава с човешка стойка и помага на медицината да се справи със заболяванията, които се занимават с човешкото изкривяване.

Кои сфери на медицината имат връзка с постурологията? Как рефлектира човешката стойка на другите заболявания?

Човешката стойка отразява всички събития в тялото, включително физиологични и патологични. Ако имаме някакви заболявания, те ще дадат отражение на нашата стойка. Тя зависи от различни рецептори в тялото. Стойката, която ежедневно поддържаме, се отразява на много неща, между които паметта, когнитивните способности на човек. Възможно е проблеми с очите да се отразят на кръста или долната челюст. Проблемите със стъпалата пък могат да се отразят на колената и дори на вътрешните органи

Неправилно поставена пломба може ли да доведе до болки в шията?

Абсолютно вярно! Логиката в случая се дължи на това, че човешката стойка се базира на информация, която идва от различни рецептори в тялото. В този смисъл долната челюст, долночелюстната става, зъбите са едни от най-важните рецептори, които определят неговата стойка. Това се отнася за стъпалата и очите дори.

Какво казвате на прегърбени пациенти?

Пациентите приемат добре идеята за връзката между отделните части на тялото. Не малка част от тях имат и такава нагласа в мисленето. Това което може да се каже и открие в един постурологичен преглед е интересно, необходимо и търсено.

Съвременните хора страдаме повече от прегърбване, трудно се изправяме. Отразява ли се съвременният начин на живот?

В постурологията не става дума само за изкривявания, които всеки то нас вижда, а става дума за доста по-финна биомеханика на човешкото тяло. А човешката стойка, която ежедневно поддържаме се отразява дори на паметта и когнитивните способности.

Има ли как да превъзпитаме тялото си?

Да, това нещо се казва невро-постурално ремоделиране - с подходящи движения, които се повтарят ежедневно учим тялото си да функционира по един по-оптимален начин.

Как се отразява обездвижването?

Движението е в основата на живота. Всички процеси в тялото се случват благодарение на движение и обездвижването е пагубно.

Как се развива постурологията извън България?

Постурологията е млада наука, спрямо медицината като цяло - с около 50 годишна история е по света. В някои държави е доста напреднала, а в България едва от 2018г. В Италия например постурологичният преглед е официално изискване преди ортодонтско лечение.

Гледате ли на човешкото тяло по различен начин след изучаването си по постурология? Какво открихте като изненандващ факт?

Категорично, запознанството ми с потурологията, промени мирогледа ми за човека и визията за света като цяло. Много са интересни връзките. Например е възможно проблеми с очите, да се отразят в болки в кръста или долночелюстната става. Както се оказа при мен лично. Промени със стъпалата могат да се отразят на колена или вътрешни органи.

Можете ли като видите един човек само как изглежда да кажете дали е здрав и дали му има нещо?

Идеята на постурологията не е да изправи всеки. Понякога човек може да е изкривен, но това да е в баланс с тялото и същността му.

Още по темата в Bulgaria On Air